The Wall
The Wall – nummer for nummer


Af Thomas Ulrik Larsen


CD 1 - klik på titlerne, hvis du vil læse teksterne

In the flesh?

I en pompøs blanding af stadionrock og englesang, byder The Walls hovedperson, Pink, velkommen til koncert. Hans fremtoning er ikke ”autentisk”, eller hvad publikum forventer - forklaret ved spørgsmålstegnet i titlen. Han er kold og emotionelt forkrøblet, og han morer sig åbenlyst over publikums forvirring. I Pink Floyds egen liveversion blev nummeret spillet af et ”surrogate band” med masker forestillende Pink Floyd.

The thin ice

Flashback til Pinks tidligste barndom. Den uskyldige Æblemands-wamp (også kendt fra megen kønsløs pop fra 50’erne) sættes op mod en mildest talt mistillidsvækkende tekst. Selv på en god dag kan såvel det materielle fundament som det psykiske fodfæste forsvinde på et øjeblik. 

Another Brick in the Wall, part 1

Første sten i muren: Fars forsvinden i krigen. 

The happiest days of our lives

Den åh så lykkelige barndom får en tand til af en række sadistiske skolelærere, som selvfølgelig selv er under tøflen derhjemme. Deres udstilling af elevernes svagheder bidrager yderligere til børnenes følelse af isolation.

Another Brick in the Wall, part 2         

Et messende børneoprør lurer, men ungerne resignerer og konstaterer blot, at skolesystemet dybest set kun invaliderer børnene og får dem til at bygge muren omkring deres følelser endnu højere.

Mother                                                    

….men mor er der altid! Hvad enten du har brug for lidt ekstra kontrol, tjek på kæresterne eller blot en hjælpende hånd til murerarbejdet.

Goodbye blue sky

Det post-industrielle samfunds satsen på teknologi og videnskab som den nye religion og vej mod en bedre verden får en slem forskrækkelse i anden verdenskrig, hvor teknikken kun bruges til at dræbe. Farvel til de gode intentioner.

Empty spaces/What shall we do now                 

Vi er tilbage i Pinks nutid som berømt rockmusiker. Hans utilfredsstillede behov og følelsesmæssige sult gør ham afhængig af konstant aktivitet, ting & sager, forandring og frem for alt bifald. Publikum er ikke længere individer men et hav af ansigter, og Pink er også ved at miste kontakten til sig selv, for han slapper aldrig af og står i stigende grad med ryggen mod sin egen mur.

Young lust

Mor har lagt vægt på betydningen af at finde en sød og rar kæreste, så hvad er mere nærliggende end at opsøge det stik modsatte? Som rockstar har Pink let spil, og det bliver tøsernes opgave at frigøre ”the rock’n’roll refugee” fra den skamfølelse, mor har plantet i ham.

Groupie-monolog (“Oh my god…”)/intro til One Of My Turns

Pigerne, Pink møder på turné i USA, er selvfølgelig voldsomt imponerede over hans velstand, men det kan ikke skjules, at Pink ikke fungerer normalt, og den seneste groupie-erobring er af gode grunde noget bekymret.

One of my turns              

Pink er havnet i en regulær depression, hvor intet længere begejstrer eller interesserer ham. Hans tanker kredser om selvmord, og han får afløb for sine ubrugte kræfter og blokerede følelser ved jævnligt at smadre alt omkring ham. Det er blevet en almindelig del af hans liv – blot en fase eller en dårlig dag. Synes han selv.

Don’t leave me now

Til Pinks store forbavselse flygter groupien over stok og sten for ikke selv at blive slået til plukfisk midt i Pinks raserianfald. Rockstjernen bryder totalt sammen og forstår intet. Hun er jo dybt central i hans liv – hvem skal han ellers latterliggøre overfor vennerne og rutinebanke lørdag aften? Hvordan kan hun bare gå? Det er da for strengt!

Another brick in the Wall, part 3

Så kan det også være lige meget! Der er ikke længere nogen, der kan holde Pink ud, så han konstaterer selvfølgelig, at han da slet ikke behøver nogen eller noget. Hverken omsorg, bæltefiksering eller beroligende piller. I kan rende og hoppe, kan I.

The last few bricks

Intermezzo og musikalsk mareridt, hvor muren bygges færdig.

Goodbye cruel world      

Med grandios selvmedlidenhed tager Pink afsked med verden – i hvert fald som et følende menneske.  


Klik dig videre til CD 2